Yalancılarla sohbet konusu da nereden çıktı diye sorduğunuz duyar gibiyim. Çünkü devir öyle bir değişti ki kim doğru söylüyor, kim yalan söylüyor anlamak iyice zorlaştı. Gerçek dünyada zaten yalanlara aşinayız. Fakat sohbet chat odalarında öyle yalanlar, desteksiz atmalar yaşanıyor ki akıllara zarar. Chat odalarına gelen insanların çoğunluğu yalan konuşmaya odaklanmış olarak geliyor. O yüzden yalancılarla sohbet konusunda sohbet odalarını es geçeceğim ve gerçek hayattan kesitler vermeye çalışacağım. Mesleğim gereği bir çok sorguya katıldığım için gözlemlerim ve analizlerim epey birikmiş durumda. Bunları size aktarmaya çalışacağım. Böylelikle bir kişinin yalan veya doğru konuştuğunu anlayabilmeniz muhtemeldir.
Mutlaklar bir bakış açısını desteklemek içindir, ancak nadiren doğrudurlar ve kolayca inkar ve muhalefeti kışkırtabilirler.
Birisi, “Bana asla iltifat etme” dediğinde, size sadece “Bu çok saçma! Size övgü verdiğini hatırlıyorum! ” O birisi sadece abarttığını biliyorum bile, bunun olmadığını söylemek zor olabilir onlar bunu biliyorlar. Mutlaklar tartışılmaz hale geldiğinde, gerçek olarak yeniden doğma eğilimi gösterirler.
Güvenilir insanlar “genellikle”, “sık sık”, “muhtemelen,” pratikte, “bazen,“ sık ”ve“ genellikle ”gibi mutlakları yumuşatan kelimeler kullanma eğilimindedir.
Birçok insan ustaca övünmeyi bildiklerini düşünüyor, ama gerçekten bilmiyorlar. Bazıları bir konuşmada doğru anı, 15 saniyelik kişisel tanıtımlarını rasgele atmak için bekler. Sadece bilgi, uygun bir örnek veya eğlenceli bir hatırlama parıltısı olarak. Ve onlara aradıkları kudoları verdiğinizde, fırçalarlar.
Eğer isim düşürürlerse, durum arayışlarının farkında bile değiller gibi, bilinmeyen bir kümede “Büyük İsim” den bahsederler. Başka bir örnek, cesaretle, her zaman onlardan daha iyi bir şey yapabileceğinizden emin olmaya çalışan bir meslektaş olabilir. Ama asıl hedefleri, ne kadar büyük olduğunuzu hatırlatmaktır.
Sürekli sizin diğer insanlardan daha iyi olduğunuzu ima ederler.
Tehlikeli özellik! Ve en yaygın olanlardan biri. Birçok insan bir şeyi inkar ederse bunun sona ermesini düşünür.
Kendilerini eleştirilerini bir şakaya ya da mantıklı olmayan saldırgan bir ifadeye dönüştürüyorlar. Bağırıyorlar. Pasif agresif davranırlar. Konuyu değiştirirler. “Suçlamayı” bozuyorlar. Veya sadece çekilirler.
Dürüst olmayan insanların kalkanlarını koyma yolları budur. Kalkanlar, bilgi dışarı. Kalkanlar aşağı, bilgi içeri. Tartışma taktikleri, insanları manipüle etmede şok edici bir şekilde etkisiz olabilen bir numaradır. En kötülerden bazıları şunlardır: Fikir yerine insanlara saldırmak, korkularla oynamak, alaycı ve küçümsemek, günah keçisi yapmak, konuyu değiştirmek ve insanları etiketlemek.